Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian association of sheep and goat breeders

EU sustavi kvalitete i zaštićeni proizvodi


Europska unija još je devedesetih godina uspostavila jedinstven sustav koji omogućuje zaštitu naziva tradicionalnih proizvoda čija kvaliteta i posebne značajke nastaju pod utjecajem ljudskih ili prirodnih čimbenika specifičnih za određeno zemljopisno područje ili su pak proizvedeni prema tradicionalnim recepturama ili metodama proizvodnje. Takvi proizvodi označeni su znakom za zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet. Upravo taj znak na ambalaži proizvoda, neposredno uz naziv, potrošaču jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

Do sredine 2024. godine od sveukupno zaštićena 52 hrvatska proizvoda, 4 proizvoda su iz sektora ovčarstva i kozarstva, 3 sa zaštićenom oznakom izvornosti (“Paški sir”, “Paška janjetina” i “Dalmatinska janjetina”; više o proizvodima na Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva – Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI) (gov.hr)) te 1 sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (“Lička janjetina”; više o proizvodu na Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva – Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP) (gov.hr)).

Uz zaštićene proizvode, danas se u sektoru hrvatskog ovčarstva i kozarstva proizvodi čitav niz proizvoda za koje postoji izgledna prepostavka njihove zaštite, odnosno uključivanja u europske sustave (sheme) kvalitete: Istarski ovčji sir, Krčki sir, Sir iz mišine, Rapska, Krčka, Istarska janjetina, Dalmatinska jaretina …

Paški sir (ZOI)

„Paški sir“ je ovčji sir tvrdog tijesta proizveden iz punomasnog ovčjeg mlijeka izvorne pasmine paška
ovca.

Paška janjetina (ZOI)

“Paška janjetina” je meso dobiveno klanjem mlade muške i ženske sisajuće janjadi, ojanjene od istoimene hrvatske izvorne pasmine ovaca – paške ovce, koja se uzgaja isključivo na otoku Pagu.

Dalmatinska janjetina (ZOI)

„Dalmatinska janjetina“ je meso janjadi hrvatske izvorne pasmine ovaca dalmatinske pramenke, ojanjene, uzgojene i zaklane isključivo na području definiranom u Specifikaciji proizvoda.

Lička janjetina (ZOZP)

„Lička janjetina“ je meso dobiveno klanjem ženske i muške janjadi ojanjene od hrvatske izvorne pasmine ovce, lička pramenka.