Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian association of sheep and goat breeders

Beor (burska) koza


Općenito o pasmini

Burska koza je prva pasmina koza u svijetu selekcionirana za proizvodnju mesa, s ukupnom populacijom od oko 5 milijuna grla. Danas ju se smatra „najmesnatijom“ pasminom koza u svijetu. U osnovi je nastala izdvajanjem iz Hottentot stada koje je naseljavalo polupustinjsko područje sjeverno od rta Peninsula. Smatra se da je njezino ime, inače nizozemskog podrijetla („boer“), uvedeno stoga da bi ju se lakše prepoznavalo i razlikovalo od angora koza koje se počinje uvažati na ta područja tijekom 19. stoljeća.

Vanjština

U izvornoj populaciji razlikuju se tri tipa burske koze: Prvi tip prepoznatljiv je po osrednjoj razvijenosti i kratkoj dlaci. Osnovna boja mu je bijela sa smeđim točkama na crvenosmeđom vratu, a ponekad se javljaju i pruge. Drugi tip boer koze je kasnozreli, veći i razvijeniji. Zahvaljujući dugom dlačnom pokrivaču ovaj tip ima lošiju kakvoću kože što se smatra nedostatkom u kožarskoj industriji. Treći tip je šuti višebojni s izraženijom mliječnom konformacijom što je nasljeđe od stranih mliječnih pasmina. Burska koza se odlikuje dobrom razvijenošću i mišićavošću u što je uloženo mnogo truda kako bi se dobila što veća proizvodnost mesa po grlu. Za to je najcjenjeniji tip smeđe glave i vrata te bijelog trupa i nogu. Tijelo burske koze je prekriveno vrlo kvalitetnom kožom koja je značajan proizvod ove pasmine. Koža je, ujedno, pigmentirana na izloženim dijelovima kao štit od sunčevih zraka. Rogovi su jaki i dobro razvijeni, a uši široke i obješene. U odraslih koza visina do grebena iznosi 65-80 cm, a tjelesna masa 60-75 kg, dok je visina grebena u jarčeva 82-90 cm, a tjelesna masa kreće se u rasponu od 80-90kg.

PROIZVODNE ODLIKE

Burska pasmina koza odlikuje se izraženom mesnatošću i dobrom plodnošću (oko 7% koza jari 3 jaradi, a 50% dvoje, prosječna plodnost 200-220%), ali i mliječnošću (1,3 do 1,8 kg mlijeka dnevno; 200-250 L u laktaciji). Zahvaljujući izvrsnim mesnim odlikama (jarad u prosjeku dnevno prirasta 200 do 250 g; u dobi od 3-4 mjeseca postižu tjelesnu masu od 25 do 32 kg) pasminu se poprilično izvozi, osobito u posljednje vrijeme. Uzgaja se u Europi i Americi, a mnoge su zemlje formirale vlastite uzgojne tipove boer (mesne) koze.