Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian association of sheep and goat breeders

25. izložba potvrdila iznimno visoku kvalitetu hrvatskih ovčjih i kozjih sireva


U organizaciji Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, u Opatiji je 28. i 29.10.2024. održano 26. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u RH, a 28.10. 2024. održana je i 25. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva. Pokrovitelji ovogodišnjeg Savjetovanja i Izložbe sireva bili su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva – MPŠR i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije.

Črni bodul” OPG-a Magriž i “Svježi sir u vosku s biberom i mješavinom začina” OPG-a Moravec – ovogodišnji su šampioni ocjenjivanja proizvoda od ovčjeg i kozjeg mlijeka, provedenog u sklopu 25. izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva. Rezime je to ovogodišnjeg ocjenjivanja na kojem su se bodovali izgled, boja, presjek, konzistencija, miris i okus 16 proizvoda od ovčjeg i 54 od kozjeg mlijeka, a ukupno 59 sireva, četiri fermentiranih mlijeka (jogurta i kefira), šest sirnih namaza i jedna maslac. Među ovogodišnjim kandidatima za medalje bilo je 33 proizvoda s različitim dodatcima kao što su primjerice sušeno povrće, tartufi, orahov list i dr.

Respektabilan broj prijavljenih uzoraka, kojih je ove godine bilo 70, senzorski je ocjenjivao panel vrsnih stručnjaka s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, s pridruženim ocjenjivačima iz HAPIH-a i OV-KO SAVEZA.

Predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva prof. dr. sc. Samir Kalit, je predstavljajući rezultate i dojmove ocjenjivanja istaknuo vrlo visoku kvalitetu pristiglih mliječnih proizvoda od kojih je više od četvrtine (26 posto) zaslužilo zlatnu plaketu!

„Ovime hoću reći da ovčari i kozari nisu hobi-sirari. To su ljudi koji ovdje dolaze dugi niz godina učiti i svoj proizvode prodaju na tržištu, dakle rade za kupca i to se vidi na proizvodima. Treba naglasiti da je bilo čak pet kandidata za šampiona koje smo morali dodatno ocjenjivati da možemo izdvoji nešto posebno“, istaknuo je predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva i dodao kako uvijek ima prostora za napredak osobito kod novih proizvođača.

To je upravo i cilj ovoga ocjenjivanja koje osim natjecateljske dimenzije, dodjele nagrada (ove godine 18 zlatnih, 23 srebrna i 12 brončanih odličja), ima i edukativnu dimenziju kojom se nastoji ukazati na mogućnosti unaprjeđenja proizvoda odnosno načine za daljnje pomake u podizanju kvalitete.

Tako je s velikim zanimanjem praćeno i predavanje profesora Kalita u kojem je analizirao najčešće greške u ciklusu proizvodnje, a koje rezultiraju senzornim nedostacima finalnog proizvoda.

KATALOG IZLOŽENIH SIREVA⬇️⬇️⬇️

Prethodna objava:
Sljedeća objava: