Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian association of sheep and goat breeders

Berrichon du Cher


Općenito o pasmini

Berrichon du Cher je tipična francuska ranozrela pasmina ovaca koja se uzgaja za proizvodnju mesa i vune. Nastala je u centralnoj Francuskoj krajem 18. stoljeća križanjem merino ovaca sa engleskim mesnatim pasminama. Jako izdržljiva, dobro prilagođena svojim lokalnim klimatskim uvjetima. Veoma otporna pasmina, jer se najviše uzgaja u planinskim predjelima centralne Francuske. Lako se prilagođava različitim uvjetima i načinima držanja, što je jedan od razloga zašto se izvozi u druge zemlje, naročito u Nemačku, Austriju, Češku, zatim V.Britaniju, Kanadu i dr.

Vanjština

Ovce Berrichon du Cher su velike životinje uglavnom bijele boje bez rogova. Kod ovnova je glava srednje veličine dok je kod ovaca nešto manja. Nosna linija je ravna do blago zaobljena, a lice je srednje dužine uglavnom bez vune. Uši su prilično duge, blago uspravne. Vrat je srednje dužine, poprilično mišićav. Prsa su duga, duboka i široka sa zaobljenim rebrima. Trbuh je uglavnom bez vune. Trup je dug s pravilnim, širokim i mišićavim leđima, ravnog grebena. Stražnji dio trupa je dug, širok, mišićav ravan ili blago nakošen. Trup se nalazi na jakim, kratkim i mišićavim nogama. Prinos u vuni kod ovce je 4 do 4,5 kg, dok ovnovi tu prednjače te se težina kreće od 4 do 5,5kg. Vuna je bijela i ima finoću vunskih vlakana od 25, 5 do 30 mikrona. Težina janjadi pri janjenju je oko 5 kg za samce i 4 kg za višebrojna legla. Dnevni prirast janjadi je između 350-450 g/dan, a prosječna težina janjadi iz višebrojnih legla sa tri mjeseca postže težinu od oko 11 kg.

Poželjne tjelesne mjere i proizvodne osobine pasmine ovaca berrichon du cher
OsobinaOvceOvnovi
Visina grebena (cm)65 – 7580 – 85
Tjelesna masa (kg)70 – 100110 – 150
Plodnost (%)140 – 160
Proizvodnja mlijeka (L)
Tjelesna masa janjadi u dobi od 6 mjeseci(kg)50 – 6060 – 80
Vuna (µm)25,5 – 30
Vuna (kg)4 – 4,54 – 5,5