Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian association of sheep and goat breeders

Lacaune


Općenito o pasmini

Lakon je poznata i vrlo brojna francuska pasmina ovaca za proizvodnju mlijeka. Ona čini oko 10% ukupne populacije ovaca u Francuskoj. Ponajviše se uzgaja u južnoj Francuskoj, u pokrajini Roquefort i na Korzici. Nastala je križanjem autohtonih ovaca, prethodno selekcioniranih na mliječnost, s merinom i engleskom ranozrelom Southdown (sautdaun) pasminom. Unutar dobivenih križanaca tijekom 19. stoljeća selekcijom na mliječnost formirana je populacija ovaca visoke proizvodnje mlijeka. Ime je dobila po mjestu Mont de Lacaune i po gorskom masivu u jugoistočnom dijelu pokrajine Torn. Ova pasmina najpoznatija je po visokoj mliječnosti. Ovce u laktaciji od 180 do 200 dana proizvedu prosječno oko 200 L mlijeka, najbolja grla i 400 L sa 7,5% mliječne masti. Mlijeko lakon ovaca se uglavnom koristi za proizvodnju glasovitog, punomasnog, tvrdog ovčjeg Roquefort sira.

Vanjština

Lakon pasmina srednje je veličine, snažne konstitucije, dobrih proporcija. Dosta je duboka sa srednje izraženim širinama trupa. Tjelesna masa odraslih ovaca je od 55 do 75 kg, a ovnova od 80 do 100 kg. Glava je do očiju prekrivena vunom, a lice kratkom, bijelom dlakom. Uši su bijele, s karakterističnim horizontalnim položajem. Noge su snažne, prekrivene bijelom dlakom, pravilnoga stava. Donji dio vrata i trbuh slabije su prekriveni vunom. Tijelo ovaca prekriveno je bijelim runom sastavljenim od kratkih pramenova dužine oko 6 cm. Prosječno se od jedne ovce dobije od 1,5 do 2,0 kg vune, prosječnog promjera vlakna od 28 do 30 µm. Od 100 ovaca dobije se od 120 do 140 janjadi. Prosječna porodna masa janjadi je od 3,5 do 4,0 kg, a janjad od janjenja pa do 14 kg dnevno prirasta prosječno 200 g. Randman utovljene janjadi je od 50 do 55%.

Poželjne tjelesne mjere i proizvodne odlike pasmine lacaune
OsobinaOvceOvnovi
Visina grebena (cm)55 – 6270 – 75
Tjelesna masa (kg)60 – 7580 – 100
Plodnost (%)120 – 150
Proizvodnja mlijeka (L)200 – 250
Tjelesna masa janjadi u dobi od 30 do 45 dana (kg)12 – 15
Vuna (µm)28 – 32
Vuna (kg)2,0 – 2,52,5 – 3,0